Szobrok

A terem ismertetése

A bejáratához állított szoborcsoport a magyar tábori vadászoknak állít emléket. A kijáratnál Orbán Antal Bajtársak című szobra látható.

Bejárati szoborcsoport

A XII. kerületi Városmajorban áll a Kisfaludi Strobl Zsigmond által tervezett első világháborús emlékmű, amely a magyar tábori vadászoknak állít emléket. A két tábori vadász közül a jobb oldali alak, egy első világháborús veterán lelép a talapzatról, hogy átengedje helyét fiatalabb, második világháborús társának, aki tisztelettel tekint fel rá. Az idősebb katona alakjához Prónay Pál állt modellt.

A szobrok már 1940-re elkészültek, de csak 1941. május 11-én állították fel az emlékművet. Érdekessége, hogy nem eredeti formájában láthatjuk ma, az idősebb katona ugyanis eredetileg a vadászokra jellemző tollas kalapot viselt, ami hasonlított a csendőrökéhez. 1949-ben az állítólagos „csendőrszobron” a jobb oldali alak fejét ezért lecserélték, ennek eredményeként az emlékmű nagyrészt változatlan formában maradhatott fenn. Az új, honvédsapkát viselő fejet is az eredeti alkotó, Kisfaludi Strobl Zsigmond készítette.

Az Osztrák–Magyar Monarchia közös gyalogsága összesen 102 gyalogezredből állt, ebből 47 a Magyar Királyság területéről rekrutálódott. A Monarchia haderejében elit könnyűgyalogságnak számító tábori vadászok 26 önálló zászlóaljat alkottak, melyből 8 szintén magyar felállítású volt.

Kijárati szobrok

Orbán Antal 1926-ban készült Bajtársak című szobrát közadakozásból állították fel. A bronz emlékmű – amely egy eleső társát tartó első világháborús honvédet ábrázol – a Savoyai téren, a római katolikus templom kertjében áll. A szobor 2,5 m magas. A korszak hős-szobor zsánerében készült alkotás kiemeli a bajtársát mentő alak önfeláldozását.

A Várkert Bazár előtt álló szobor az eredetinek csak egy része. Tervezője Kisfaludi Strobl Zsigmond, csakúgy, mint a kiállítás bejáratánál álló tábori vadászok emlékművének. A Nyíregyháza és Szabolcs vármegye első világháborús hősi halottainak emléket állító alkotást 1928. október 21-én leplezték le.

Megosztás

További termek

Szobrok

A bejáratához állított szoborcsoport a magyar tábori vadászoknak állít emléket. A kijáratnál Orbán Antal Bajtársak című szobra látható.

1

Hogy volt?

A 19. századi változások azt az illúziót láttatták, hogy Európára végérvényesen beköszöntött a boldog békeidők időszaka.

2

Vágóhíd

A háború borzalmai világossá tették: az ember élete adott esetben értéktelenebb lehet, mint egy haszonállaté.

3

A nők százada

A nagy háború idején tapasztalt változások megkövetelték a nők társadalmi és gazdasági helyzetének újragondolását.

4

Mozgósítás

A háború társadalomszervező elvvé lett – és ez az elv mindent felülírt: a családi kötelékeket, a közösségi normákat, a piac szabályait.

5

Front

Mit jelent egy lövészárokban a sárral, férgekkel együtt élni, mit jelenthet a darabka földdel azonosított „haza” fogalma? A harcmező kérdései.

6

Propaganda

Egy háborúban fontos, hogy mi van a harcolók lelkében. A gyűlöletkeltés, az emberi minőség kiiktatása az érzelmi kultúra részévé vált.

7

Veszteségek

Minden háború legfájdalmasabb része az emberek halála. A statisztikák, a milliós számok mögött mindig ott rejlik az egyéni sors.