6

Propaganda

A terem ismertetése

Egy háborúban fontos, hogy mi van a harcolók lelkében. A gyűlöletkeltés, az emberi minőség kiiktatása az érzelmi kultúra részévé vált.

Egy háborúban nagyon is fontos, hogy mi van a harcolók lelkében, érzelmeiben. Ez a háború volt a történelemben az első, ahol nagyon is tudatosan akarták megteremteni a háború érzelmi kultúráját. A hadbavonulókat arról kellett meggyőzni, ami békés viszonyok között teljesen életszerűtlen: haljanak meg. Ehhez viszont kellett a saját ügy igazában való hit, s annak igazolása, hogy aki ellen harcolunk, az gyakorlatilag szinte nélkülözi az emberi minőséget, tehát gyűlölendő és elpusztítandó. Ebben a háborúban próbálták ki először azokat a meggyőzési módszereket, amelyek a 20. században aztán különféle ideológiák mentén működtek, és az éppen kiiktatni kívánt ellenséggel szemben a gyűlöletet teremtették meg és mozgósították azt.

 „Az angol sajtó félelmetes szervezetével, ráfeküdt a világ agyvelejére.”
Gesztesi Gyula, 1918

„A németek hibája az, hogy húsz millióval több van belőlük.”
Georges Clemenceau francia miniszterelnök

„Az amerikai hadüzenet: a reklámnak, a propagandaművészetnek a rekordteljesítménye.”
Szerb Antal

„A németek saját katonáik holttesteiből állítanak elő szappant.”
Times, 1917. április 16.

 

TÁRGYAK

 II. Vilmos és Ferenc József arcképével díszített emléktárgy, amely a „Kövér Berta” mozsárágyú lövedékét mintázza, „Einigkeit macht Stark”(Egységben az erő) felirattal
II. Vilmos és Ferenc József arcképével díszített óra „Gott mit uns” (Isten velünk van) felirattal és a központi hatalmak uralkodóinak arcképével díszített gyertyatartók
II. Vilmos és Ferenc József arcképével díszített porcelán cipő
bögrék a központi hatalmak uralkodóinak arcképeivel
dísztányérok: „Viribus unitis” (Egyesült erővel) felirattal; II. Vilmos és Ferenc József arcképével
hímzett terítők
kancsó II. Vilmos és Ferenc József arcképével
mokkás készlet: kávéscsészék IV. Károly és Hindenburg arcképével, kiöntő a központi hatalmak uralkodóinak portréival
mozsarak: II. Vilmos és Ferenc József arcképével, „Gott mit uns” (Isten velünk van) felirattal; II. Vilmos, V. Mehmed és Ferenc József arcképével
sörös korsó II. Vilmos és Ferenc József arcképével
vázák: Ferenc József és II. Vilmos arcképével díszített vázák
(K. Mlinárik László)

 

­

­

 

Megosztás

További termek

Szobrok

A bejáratához állított szoborcsoport a magyar tábori vadászoknak állít emléket. A kijáratnál Orbán Antal Bajtársak című szobra látható.

1

Hogy volt?

A 19. századi változások azt az illúziót láttatták, hogy Európára végérvényesen beköszöntött a boldog békeidők időszaka.

2

Vágóhíd

A háború borzalmai világossá tették: az ember élete adott esetben értéktelenebb lehet, mint egy haszonállaté.

3

A nők százada

A nagy háború idején tapasztalt változások megkövetelték a nők társadalmi és gazdasági helyzetének újragondolását.

4

Mozgósítás

A háború társadalomszervező elvvé lett – és ez az elv mindent felülírt: a családi kötelékeket, a közösségi normákat, a piac szabályait.

5

Front

Mit jelent egy lövészárokban a sárral, férgekkel együtt élni, mit jelenthet a darabka földdel azonosított „haza” fogalma? A harcmező kérdései.

6

Propaganda

Egy háborúban fontos, hogy mi van a harcolók lelkében. A gyűlöletkeltés, az emberi minőség kiiktatása az érzelmi kultúra részévé vált.

7

Veszteségek

Minden háború legfájdalmasabb része az emberek halála. A statisztikák, a milliós számok mögött mindig ott rejlik az egyéni sors.