5

Front

A terem ismertetése

Mit jelent egy lövészárokban a sárral, férgekkel együtt élni, mit jelenthet a darabka földdel azonosított „haza” fogalma? A harcmező kérdései.

A háborúban harcoló katonák óriási többsége a paraszti világból származott. Számukra és hazájuk kultúrája számára is meghatározó jelentéssel bírt a „föld”. A föld jelenthette az életet, a származási helyet, a munka tárgyát. Most tömegek tanulták újra a földdel való kapcsolatot: mit jelent sokáig egy lövészárokban élni, félig vakondlétben beteljesíteni az emberi szükségleteket; mit jelent a sárral, a férgekkel együttélni; mit jelent a felszaggatott, megsebzett föld, mit jelenthet az egy kis darab földdel azonosított „haza” fogalma. S persze az is nyilvánvaló lett, hogy az iparosodó civilizáció háborúja az ipari anyagok háborúja is – a csaták nemcsak emberek, hanem iparilag megmunkált anyagok csatái is. A föld hagyományos fogalmi rendszere új tartalmakkal bővült, s mindezt átszőtte az iparosodott világ természete.

 

◆ 

 

„Ha tudnád, mibe kerül nekem ez a látszat! Hogy nyugalmat mutassak a golyóhullásban, s hencegjek a gránáttűzben!”
Somogyváry Gyula

„Az egész frontszakaszt Doberdo névre keresztelte a magyar katonaság, mert ez a doboló szóra emlékeztető név felidézte képzeletében a szüntelen pergőtüzet, a vérfergeteget.”
Zalka Maté

„Napjainkban a gép a világ ura.”
Charles de Gaulle

„A pokol sem lehet rosszabb. A levegő felforrósodott, szinte forrt, annyira erős volt a gyalogsági támadás és a gépfegyverek tüze. Mindenfelé mellettem kiáltások és nyögések és a hiábavaló segítségkérés.”
A. Wilmer 17 éves önkéntes levele anyjának, 1914. október 28.

 

 

TÁRGYAK

­  gyalogsági felszerelések: csajka, kanál, villa, lőszertárak Mannlicher puskához, osztrák–magyar gyalogsági ásó, osztrák–magyar Steyr pisztoly, spirituszos konzervmelegítő
háborús emléktárgyak: lőszerből készült asztali hamutartó, felirata: „1914-15-16 V.H.”; lőszerből készült asztali tintatartó, felirata: „A világháború emlékére”; lőszerhüvelyből készült váza, felirata: „Emlék Iluskának”; emlékdoboz, felirata: „Emlékül a világháborúból 1914-1916, édes anyámnak”; fából faragott képkeretek
   imakönyvek: Imák a hadbavonultakért, Imák és intelmek, Lelki fegyver
   magyar csákánnyal átszúrt olasz sisak
olasz és osztrák–magyar csőkézigránátok
olasz géppuskatár
  osztrák–magyar csúszásgátló bakancshoz (mászóvas)
pénzérmékből készült gyermekjáték
pipa
Sebesültek Érme
tüzérségi lövedékek: gránáthüvely, szárnyas gránát, gránátok, páncéltörő lőszer csúcsa
(Had- és Kultúrtörténeti Egyesület)

ezüst cigarettatárcák
aknavetők: 4 db osztrák–magyar 9 cm-es, 3 db osztrák–magyar 12 cm-es, 2 db osztrák–magyar 14 cm-es, 1 db osztrák–magyar 15 cm-es
 osztrák–magyar 7,5 cm-es gránátvető
 osztrák–magyar 7,5 cm-es hegyi ágyú
osztrák–magyar dögcédulák
(Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum)

honvéd tábori sapka, Ferenc József monogramjával a sapkarózsáján és magyar huszársapka
német „Pickelhaube” sisak
Maxim-géppuska
osztrák–magyar gyalogsági ásó
(Kiss M. Jenő)

1917-től használt osztrák–magyar rohamsisak
katonai dögcédulák
tiszti iránytű síppal
(Magyar Nemzeti Múzeum)

archív fényképek, képeslapok, levelezőlapok
háborús emléktárgyak: lőszerhüvelyből készült vázák és öngyújtó
használati tárgyak: borotva tokkal, cigaretta pakli, fenőkő borotvával fatokban, hamutartó, írókészlet, kanál, öngyújtó, pipa, ruhakefe, szemüveg bőrtokkal, tintatartó tollszárral, vesemelegítő, villa, zsebkés, zseblámpa, zsebóra
hitéleti tárgyak: gyászkendő, gyertyatartó, imakönyv, kereszt, rózsafüzér, szentkép
katonai tárgyak: iránytű, kulacsok, termosz, osztrák–magyar bajonett hüvellyel, térképek,
képkeret Ferenc József arcképével
párbajkódex
iskolai füzet
menyasszonyi csokor, terítő
(Makai László)

 

Megosztás

További termek

Szobrok

A bejáratához állított szoborcsoport a magyar tábori vadászoknak állít emléket. A kijáratnál Orbán Antal Bajtársak című szobra látható.

1

Hogy volt?

A 19. századi változások azt az illúziót láttatták, hogy Európára végérvényesen beköszöntött a boldog békeidők időszaka.

2

Vágóhíd

A háború borzalmai világossá tették: az ember élete adott esetben értéktelenebb lehet, mint egy haszonállaté.

3

A nők százada

A nagy háború idején tapasztalt változások megkövetelték a nők társadalmi és gazdasági helyzetének újragondolását.

4

Mozgósítás

A háború társadalomszervező elvvé lett – és ez az elv mindent felülírt: a családi kötelékeket, a közösségi normákat, a piac szabályait.

5

Front

Mit jelent egy lövészárokban a sárral, férgekkel együtt élni, mit jelenthet a darabka földdel azonosított „haza” fogalma? A harcmező kérdései.

6

Propaganda

Egy háborúban fontos, hogy mi van a harcolók lelkében. A gyűlöletkeltés, az emberi minőség kiiktatása az érzelmi kultúra részévé vált.

7

Veszteségek

Minden háború legfájdalmasabb része az emberek halála. A statisztikák, a milliós számok mögött mindig ott rejlik az egyéni sors.